VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Is het slim om even te wachten met een huis kopen?

Geplaatst op: 21-05-2019, 14:51:19

De prijs van een gemiddeld huis stagneert rond de drie ton, aldus het CBS. Tegelijk daalt de hypotheekrente, als je die voor 10 jaar vast zet, lichtjes. Is het dan nu een goed moment om een huis te kopen? Of kun je beter even wachten?

De prijzen van huizen stijgen niet meer zo hard als een paar jaar geleden, maar dat betekent nog niet dat er een daling in zicht is.

Prijsstijging

De Rabobank voorspelt voor dit jaar een prijsstijging van 6% en voor 2020 nog een stijging van 4%. Dat is weliswaar minder dan de 9% van 2018, maar de trend is nog steeds omhoog.

Er worden veel minder nieuwe huizen gebouwd dan er nodig zijn, dus de krapte houdt nog wel even aan.

De Rabobank verwacht ook dat er ieder jaar minder huizen worden verkocht. In 2017 waren het er nog 242.000, in 2018 waren het er 218.000, voor dit jaar verwacht de bank 205.000 en voor 2020 nog maar 195.000.

Hypotheekrente

Terwijl de prijzen langzaam door stijgen, verwachten de Van Bruggen Adviesgroep en De Hypotheker dat de hypotheekrente dit jaar niet omhoog gaat, of zelfs licht blijft dalen.

Is even wachten met het kopen van een huis dan slim? Niet echt. De daling, op de rente die 10 jaar vast werd gezet, was in de eerste vier maanden van dit jaar gemiddeld 0,1%. Op een gemiddeld huis met een waarde van drie ton is dit €300 op jaarbasis, €25 per maand. Netto scheelt dat zo’n €15 in de maandlasten.

Duurder

Maar wachten is duur, als je kijkt naar de gemiddelde prijsstijging van 6% op jaarbasis. Gemiddeld wordt een huis van drie ton dan 0,5%, oftewel €1500, per maand duurder.

De rente, als je die tien jaar vast zet (de meest populaire periode), schommelt rond de 1,6%. Dat betekent €24 bruto meer aan rente per maand die je langer wacht, als je kijkt naar de gemiddelde stijging.

Daar komt nog de extra aflossing bij. Wie nu een hypotheek afsluit, moet die in principe in 30 jaar aflossen. Dat is €50 per jaar extra, voor elke maand die je langer wacht met een huis kopen (bij een gemiddelde prijsstijging van €1500).

Niet wachten

De daling van de hypotheekrente gaat dus een stuk minder snel dan de stijging van de prijzen. Kortom: het is niet zo slim om ’nog even’ te wachten met het kopen van een huis.

De prijzen stijgen de komende paar jaar naar alle waarschijnlijkheid nog door. Geen enkel economisch instituut voorziet voor de komende jaren een snelle prijsdaling, zoals na 2009 het geval was.

Wie de kans heeft een huis te kopen, kan dat dus het beste maar zo snel mogelijk doen. Dat moet dan wel lukken: de gemiddelde starter komt ongeveer een ton tekort voor een koopwoning.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 21 mei 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina